Hoe wordt Flink! kaas gemaakt?

Nederland staat bekend om zijn kaas. Maar hoe wordt dit nou precies gemaakt? Wij leggen het je stap voor stap uit.

kaas

Stap 1: het begint bij het rantsoen van de koeien

Voor ons en onze kaasmakers begint het allemaal bij het voer dat de koeien eten. In de zomer is dit voornamelijk vers gras en klavers, vol met eiwitten. In de winter staan de koeien op stal, beschermd tegen wind en regen, en krijgen ze een ander rantsoen. Dat rantsoen is per boer verschillend, maar de meesten voeren hun koeien met krachtvoer van eigen grond zoals mais, bieten of restproducten uit de voedingsindustrie (bijvoorbeeld bierborstel: een restproduct dat overblijft na het maken van bier). Het rantsoen van de koeien is van invloed op de melk die de dames geven. We willen niet heel technisch worden, maar gedroogd gras bevat minder eiwitten en vetten dan het verse gras dat de koeien vooral ’s zomers eten. Hierdoor kennen we het verschil tussen zomer- en winterkaas. Ook bij sommige van onze kazen proef je het verschil. Sterker nog, met onze Flink! graskaas vieren we dat er weer kaas van romige, zachte zomermelk is!

Stap 2: het vormen van wrongel

Als de koeien ’s morgens gemolken worden, wordt de melk direct naar de kaasmakerij gebracht. Op dat moment is de melk nog vloeibaar, maar om kaas te maken is het nodig dat de melk vast wordt. De eerste stap hiervoor is het vormen van wrongel. Om dit te bereiken wordt er zuursel en stremsel aan de melk toegevoegd. Door de melk te blijven roeren binden het zuursel en het stremsel zich aan de melkeiwitten, die hierdoor van vloeibaar overgaan in vaste vlokken. Deze vlokken noemen we wrongel. Om te zorgen dat de tobbe niet vol met opgesteven melk komt te staan, wordt de wrongel vervolgens in stukjes gesneden. Door te persen wordt de wrongel langzaam droger gemaakt. Het vocht noemt de kaasmaker ‘wei’. De wei wordt niet weggegooid, maar is juist een halffabricaat voor veel andere producten. Uiteindelijk wordt de wrongel uit de tobbe geschept, klaar voor de volgende stap in het proces.

Blog-kaas maken

Stap 3: persen en pekelen

Vanuit de kaastobbe gaan we door naar de pers. Door de kaas onder de pers te leggen, wordt de kaas in speciale kaasvaten in de kenmerkende ronde vorm gedrukt. Door de kaas een aantal uur onder de pers te leggen, wordt er nog meer vocht uit de wrongel geperst. Hierdoor wordt de kaas uiteindelijk rond en stevig, en dat is belangrijk om de kaas goed te laten rijpen. Na de pers komt het pekelbad. Dankzij het zout in het water van het pekelbad krijgen de kazen een natuurlijk conserveringsmiddel. Afhankelijk van het formaat van de kaas, worden de kazen hier één of meerdere dagen in ondergedompeld. Na het pekelbad is de kaas klaar voor de rijping. Nadat de kaas vanuit het pekelbad op de plank beland is, wordt er op de boerderij voor de eerste laagjes coating gezorgd. Uiteindelijk is de kaas klaar voor transport naar ons pakhuis in Woerden.

Blog-kaas maken

Stap 4: laat het rijpen maar beginnen!

Bij Flink! kennen we al onze boeren persoonlijk, want een groot deel komt de kaas nog steeds zelf brengen. Hierdoor blijven we op de hoogte van leuke nieuwtjes op de boerderij, uitdagingen tijdens het kaasmaken en het verhaal achter de kaas. Hierna begint het echte rijpingsproces.

We hopen dat je inzicht hebt gekregen in het pure, authentieke vakmanschap van de boeren die onze Flink! kaas maken en van de passie die er op de boerderij is voor het maken van het allermooiste kwaliteitsproduct. Daarom nodigen we je van harte uit om de Flink! kazen te gaan proeven bij de kaasspecialist in de buurt.