Wij vragen jouw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Sommige cookies plaatsen we altijd om de website goed te laten werken. Ook plaatsen we altijd een cookie om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren. Door op ‘Akkoord’ te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze privacyverklaring.
De kunst van het smaakmaken
In onze vorige blog lieten we jullie kennismaken met het ambacht van kaasmaken. We hebben de verschillende stappen van het proces doorlopen en inzicht gegeven in hoe de boeren achter Flink! kaas nu eigenlijk kaas maken. Daarom is het nu tijd voor een ander belangrijk aspect van Flink!, namelijk de traditionele manier van rijpen.
Geen Flink! kaas zonder boeren en het pakhuis
Flink! is niets zonder de boeren die onze kazen maken, maar ook het pakhuis speelt een belangrijke rol. Daar rijpen we -op het moment van schrijven- al 123 jaar onze kaas op beukenhouten planken. Niets bijzonders zou je zeggen, want het ligt daar toch gewoon te wachten totdat het de juiste leeftijd heeft bereikt om verkocht te worden? Daar denken wij anders over! Bij Flink! is het rijpen iets bijzonders, namelijk de kunst van het smaakmaken. Waarom is dat rijpen nou zo belangrijk? En wat is daar zo kunstig aan?
We beginnen met een stukje historie
Vier generaties geleden werd onze kaas opgelegd in het centrum van Woerden, om de hoek bij de toenmalige Woerdense kaasmarkt. Uit heel de regio kwamen boeren en handelaren samen om elkaar op de markt te ontmoeten en te onderhandelen over het beschikbare aanbod. Boeren uit de regio verkochten de kaasproductie van de eigen boerderij, en via de Woerdense pakhuizen en de handel werd de kaas in alle regio’s van Nederland verkocht.
Rijpen is de kunst van het smaakmaken
Een deel van de boerenkaas werd weggelegd in ons pakhuis aan de Eendrachtstraat in Woerden. Dit pakhuis staat er nog steeds, maar wij zijn inmiddels verhuisd naar een groter en moderner pand. Wanneer de kaas op de plank ligt, begint het proces van draaien, keren en poetsen. Vroeger gebeurde dat allemaal nog met de hand, maar gelukkig worden we anno 2021 geholpen door de techniek. Bij Flink! geloven we dat rijpen de kunst van het smaakmaken is. Met ruim 120 jaar ervaring op zak blijft het toch een kunst om onze kazen zo te rijpen dat ze uitblinken in smaak bij uw kaasspecialist.
Enkel het beste is genoeg
Met die gedachte in ons achterhoofd zijn we in ons pakhuis dagelijks bezig om onze Flink! kazen tot in de puntjes te verzorgen, want enkel het beste is goed genoeg. Daarom rijpen we op beukenhouten planken. Beukenhout zorgt namelijk voor een gelijkmatige vochtafgifte, waardoor de kaas tijdens het rijpen eiwitkristallen ontwikkeld. Daarnaast zijn ook de temperatuur en de luchtvochtigheid in ons pakhuis van belang. De balans daartussen zorgt voor een optimaal klimaat, waarin onze kazen de mooiste smaak ontwikkelen.
Onze ervaring, het klimaat in het pakhuis en onze dagelijkse aanwezigheid tussen de kaas doen een hele hoop, maar om echt zeker te weten dat de smaak van onze kaas is zoals het hoort te zijn, is er maar een manier: proeven en keuren. Keurt u mee bij u eigen kaasspecialist?