Wij vragen jouw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Sommige cookies plaatsen we altijd om de website goed te laten werken. Ook plaatsen we altijd een cookie om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren. Door op ‘Akkoord’ te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze privacyverklaring.
Weidegang: de koeien mogen weer naar buiten
Het is lente! Voor onze boeren betekent dit dat ze zich klaarmaken voor een nieuw seizoen van weidegang. Voor de koeien is het tijd voor het ‘zwanenmeer van de polder’, oftewel de eerste keer naar buiten en de koeiendans die daarbij hoort. Voor ons betekent de lente dat het tijd is om ons klaar te stomen voor een van de hoogtepunten van het jaar: Flink! Graskaas.
Weidegang en weidemelk
In deze blog staan twee dingen centraal: weidegang en graskaas. Eerst de weidegang, maar wat is dat precies? Weidegang betekent dat de koeien in de periode tussen april en september naar buiten gaan om te grazen in de polder. Als de koeien minimaal 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag buiten staan noemen we de melk ‘weidemelk’. De meeste van de boeren die kaasmaken voor Flink! gebruiken ‘s zomers melk van eigen koeien die buiten in de wei staan.
Als we met onze boeren spreken over weidegang en het gebruik van weidemelk, horen we ook van de uitdagingen die de weidegang met zich meebrengt. Omdat het voer verandert van gedroogd naar vers gras, verandert de eiwitsamenstelling van de melk. Dit zien onze boeren direct terug als de melk de tobbe in gaat. Hier moet dus rekening mee gehouden worden tijdens het kaasmaken.
Romige graskaas
Nu vraag je je misschien af: ‘kan alle kaas gemaakt van weidemelk, graskaas genoemd worden?’ Helaas werkt het niet zo, en dat heeft alles te maken met iets wat we zojuist genoemd hebben: de eiwitsamenstelling van de melk. Door het eten van het verse gras gaat de koe eiwitrijke melk geven. Hier krijg je kaas van die romig is en veel smaak heeft: graskaas!
Na een paar weken is de koe gewend aan het verse gras en zijn de eiwitwaarden in de melk weer normaal. Vanaf dat moment is de kaas geen graskaas meer, maar kaas van ‘gewone zomermelk’. Gelukkig hebben wij bij Flink! een hele bijzondere familie die onze graskaas maakt. De familie Terlouw maakt het hele jaar door zulke romige kaas, dat je het verschil bijna niet proeft!
Onze graskaasperiode duurt ongeveer van half mei tot eind juni. Als de graskaas beschikbaar is, zie je dat natuurlijk via onze social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat jij ervan vindt!